Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ

Ποιητική συλλογή της Ελίνας Τραϊφόρου που κυκλοφόρησε το 2011 από τις Εκδόσεις Alpha Media Group.

Traiforou_01

Η φόρμα της ποιητικής συλλογής Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ κινείται σε μη κλασσικές ποιητικές δομές και ίσως θα μπορούσε να νοηθεί και σαν ένα παιχνίδι-διάλογο μεταξύ των 2 χαρακτήρων του βιβλίου, της ΑΘΗΝΑΣ και του ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ. Υπάρχει ένα δίπολο σε αυτήν την ποιητική έκφραση και μια προσπάθεια να παρουσιαστεί συμμετρικά, ώστε το ένα στοιχείο να συμπληρώνει το άλλο.

Traiforou_02

Το πρώτο μέρος της Αθηνάς ή Αθήνας είναι σαφώς πιο γκρίζο σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί το μοντέρνο αστικό τοπίο της πόλης με τους συναισθηματικούς εγκλεισμούς που αυτό προμηνύει. Το δεύτερο κομμάτι, το ακορντεόν, έρχεται σε αντίθεση με το πρώτο, δίνοντας ανάσες και εν μέρει έναν πιο ανάλαφρο τόνο, ο οποίος προέρχεται από εσωτερικές προσεγγίσεις με το παρελθόν ενάντια σε μια Αθήνα του μέλλοντος, της τεχνολογίας, της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης του γραφείου. Το όργανο έχει επιλεγεί να είναι το ακορντεόν, λόγω των νοσταλγικών καταβολών που το συνδυάζουν με μια παλιότερη Ελλάδα αλλά και ως σύμβολο όργανο των επαίτηδων ανά τη γη.

Traiforou_03

Από τη μια υπάρχει η νέα Αθηνά-Αθήνα και η πρόοδος και από την άλλη, ως αντίβαρο, ο νόστος του χαμένου και του περιθωρίου. Το κύριο ύφος και των 2 μονολόγων είναι η συνειδησιακή ροή –πολλές φορές πρέπει το κείμενο να ρέει σαν αυτόματη γραφή– γεγονός που υπογραμμίζεται με τη χρήση παρηχήσεων και λεκτικών συνειρμών. Ακόμη, το πρώτο μέρος –παρ’ ολ’ αυτά– είναι πιο δομημένο, με γλώσσα πιο «ξύλινη», ενώ το δεύτερο μέρος έχει πιο χαλαρή δομή, αιθέρια και λυρική ενώ σε γενικότερες γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η ΑΘΗΝΑ είναι το απαισιόδοξο κομμάτι ενώ το ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ το αισιόδοξο. Μόνο μέσα από τη μίξη και το διάλογο και των δυο αυτών στοιχείων μπορεί να επέλθει η ισορροπία των εσωτερικών αναγκών του ατόμου αλλά και του εξωτερικού χώρου μέσα σε μια σύγχρονη μητρόπολη.

Traiforou_04

Σχήμα: 12 Χ 20, ISBN: 978-960-98317-3-4, Σελίδες: 62

Traiforou_05