AMALUR

Το άλμπουμ του δεξιοτέχνη στο ούτι, συνθέτη και τραγουδιστή Haig Yazdjian που κυκλοφόρησε το 2007.

Amalur_01

Amalur στη γλώσσα των Βάσκων σημαίνει «Μάνα Γη». Γεννημένος στη Συρία, Αρμένιος στην καταγωγή, ένας πολίτης του κόσμου που ζει στην Ελλάδα, ο Χάικ Γιαζιτζιάν (Haig Yazdjian) (δημιουργικός συνθέτης, βιρτουόζος ουτίστας και τραγουδιστής), αισθάνεται πως ο ήχος της λέξης Amalur “χτυπά” στον ίδιο ρυθμό με τη μουσική του. Ακούγοντας τη μουσική του άλμπουμ θα καταλάβετε γιατί…

Amalur_02

Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, από τους σημαντικότερους δημιουργούς που έδωσαν το στίγμα τους στην ελληνική world-jazz σκηνή, έχοντας ως αφετηρία το ιδιαίτερο συνθετικό του ύφος και τον μοναδικό ήχο από το ούτι, καταγράφει στο Amalur τη μουσική πορεία του μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις του, τη συνεργασία του με διεθνούς φήμης μουσικούς (Loreenna McKennitt, Theodossii Spassov, Glen Velez, Djivan Gasparyan, κ.α.) αλλά και τον πειραματισμό του σε νέους τρόπους έκφρασης όπως το ηλεκτρικό ούτι (στο συγκεκριμένο δίσκο, η πρώτη καταγραφή του οργάνου σε δίσκο διεθνώς!).

Amalur_03

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Amalur ο Χάικ τραγουδάει για πρώτη φορά σε προσωπικό του δίσκο και στα ελληνικά (σε 2 τραγούδια) πάνω σε στίχους του Ηλία Κατσούλη και της Ίριδος Λουκά.

Amalur_04

Όπως και για πρώτη φορά σε προσωπικό του δίσκο, ο Χάικ συνεργάζεται με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η Ελευθερία ερμηνεύει με τον μοναδικό δικό της τρόπο το τραγούδι «Η έρημος» πάνω σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη.

Amalur_05

Αλλά στο Amalur θα βρούμε και μία ακόμη σημαντική συμμετοχή: πρόκειται για τον διεθνούς φήμης ουτίστα Άρα Ντιγκτζιάν (Ara Dinκjian) από τους θρυλικούς Night Ark, που μας χαρίζει στο κομμάτι “Ara” έναν υπέροχο αυτοσχεδιασμό.

Amalur_06

Ένα παραδοσιακό τραγούδι από το Ιράκ, το Fog el-nakhel, ένα παραδοσιακό αρμένικο τραγούδι, το Yareh martou yara gouda, όπως και τέσσερα ακόμη οργανικά κομμάτια συμπληρώνουν το δίσκο. Προσέξτε ιδιαίτερα το κομμάτι “Rudolstadt” και ακούστε έναν Χάικ όπως δεν τον έχετε ακούσει ποτέ, με φανκ και γκρούβι ήχο.

Amalur_07

Amalur_08

Amalur_09

Amalur_10

Amalur_11

Amalur_12

Ο δίσκος του Haig Yazdjian “Amalur” κυκλοφόρησε το 2007 από την Libra Music.

Amalur_13