ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ

Το κλασικό έργο του Γάλλου Πιερ ντε Μαριβώ σε μετάφραση Μαριάννας Κάλμπαρη και επίμετρο από την Έλενα Τριανταφυλλοπούλου.

Marivaux_01

Ευφρόσυνο και ταυτόχρονα σκοτεινό, με ποικίλες προεκτάσεις, το έργο του Μαριβώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1725, αλλά παραμένει αμείωτα επίκαιρο. Δύο αριστοκράτες και οι υπηρέτες τους, ναυαγούν σ’ ένα νησί που κατοικείται από εξεγερμένους σκλάβους της Αθήνας. Στον παράξενο αυτό τόπο τα αφεντικά υποχρεώνονται ν’ ανταλλάξουν ρούχα και ρόλους με τους σκλάβους τους και να τους υπηρετούν μέχρι να τιμωρηθούν για όσα δεινά έχουν προξενήσει, παίρνοντας έτσι ένα καλό μάθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Το παιχνίδι των ρόλων ανάμεσα σε αφεντικά και σκλάβους μετατρέπεται γρήγορα σε ένα επικίνδυνο και βίαιο παιχνίδι εξουσίας, εκδίκησης, αλλά και έρωτα. Ποια όμως είναι τα όρια σε ένα τέτοιο παιχνίδι; Τίποτα δεν τρομάζει περισσότερο τον άνθρωπο τελικά από την απόλυτη ελευθερία.

Marivaux_02

Νιώσε τι σημαίνει πόνος για να μάθεις επιτέλους ότι υπάρχουν όρια σ’ αυτά που μπορούν να υποφέρουν οι άνθρωποι και τα όρια αυτά δεν έχουμε δικαίωμα να τα ξεπερνάμε.

Marivaux_03

Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-81669-4-3, Σελίδες: 48

Marivaux_04