Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τρία μονόπρακτα της Λούλας Αναγνωστάκη σε μία νέα έκδοση.

Loula_01

Τον Ιούνιο του 2016, η Κάπα Εκδοτική κυκλοφορεί την «Τριλογία της πόλης» της Λούλας Αναγνωστάκη. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει τα μονόπρακτα «Η διανυκτέρευση», «Η πόλη» και «Η παρέλαση» σε ένα βιβλίο 112 σελίδων, με γλωσσική και υφολογική επιμέλεια από τον Νίκο Μαθιουδάκη και διορθώσεις από τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλου. Το εξώφυλλο κοσμεί έργο του Κώστα Γκουρτζή, ο οποίος συνεισφέρει στην έκδοση και τρία σχέδια, ένα για το κάθε έργο.

Loula_02

Loula_03

Το μονόπρακτο «Η διανυκτέρευση» παίχτηκε για πρώτη φορά, μαζί με τα μονόπρακτα «Η πόλη» και «Η παρέλαση», έχοντας τον γε­νικό τίτλο «Η πόλη», από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Σοφία Μιχοπούλου (Γριά), Κατερίνα Καραγιάννη (Σοφία), Νίκος Χαραλάμπους (Μίμης). Επίσης, μεταδόθηκε από το Rai3 Radio τον Οκτώβριο του 1966.

Loula_04

Loula_05

Το μονόπρακτο «Η πόλη» πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Νεκτάριος Βουτέρης (Κίμων), Μάγια Λυ­μπεροπούλου (Ελισάβετ) και Γιώργος Λαζάνης (Φωτογράφος). Επίσης, τον Ιανουάριο του 1966 παρουσιάστηκε από την κυπριακή τηλεόραση σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη. Ακόμη, τον Απρίλιο του 1967 παίχτηκε στο Tearto dei Verdi στην Πάντοβα σε μετάφραση Filippo Maria Pontani και σκηνοθεσία Ν. Τσιγγάκου, ενώ τον Ιούλιο του 1969 μεταδόθηκε από το BBC σε μετάφραση George Angell και σκηνοθεσία Martin Esslin.

Loula_06

Το μονόπρακτο «Η παρέλαση» πρωτοπαίχτηκε από το Θέατρο Τέχνης τον Μάιο του 1965 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Ρούσσου. Είχαν λάβει μέρος: Εκάλη Σώ­κου (Ζωή) και Μίμης Κουγιουμτζής (Άρης). Επίσης, τον Μάιο του 1968 ανέβηκε στο Παρίσι, στη Maison des Lettres, σε μετάφραση Νικηφόρου Παπανδρέου & J.Y.C. Fossé και σκηνοθεσία Antoine Vitez, με τους ηθοποιούς Colin Harris και Brigitte Jacques.

Loula_07

Η μοναξιά, βλέπετε, η μοναξιά… φέρνει παράξενες ιδέες…

Loula_08

Loula_09

Loula_10

Loula_11

Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-5191-31-3, Σελίδες: 112

Loula_12