ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΡΑΣΕΣ

Θεατρικό έργο της Λυδίας Ελιόγλου.paralia_01

«Από την παραλία πέρασες; – Μικρά επεισόδια της μνήμης στραμμένα στη θάλασσα», ένα έργο-παραγγελία του Φεστιβάλ Φιλίππων το οποίο παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2014, στο πλαίσιο της 57ης διοργάνωσης του θεσμού, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρατζιώτη. Το πρωτότυπο θεατρικό έργο της Λυδίας Ελιόγλου κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2015 από την Κάπα Εκδοτική.

paralia_02

paralia_03

paralia_04

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης σημειώνει στον πρόλογό του: «Το Φεστιβάλ Φιλίππων ήθελε πάντα να είναι ένα πραγματικό φεστιβάλ. Να παράγει, να παραγγέλνει δικά του έργα, δικές του παραστάσεις, δικά του πράγματα. Να αναδεικνύει και να δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Κυρίως σ’ αυτούς. Όσες φορές το κατάφερε -και είναι αρκετές- νιώσαμε υπερήφανοι. Είμαστε χαρούμενοι που η Λυδία συνεχίζει και ανοίγεται σε άλλες παραλίες –πώς αλλιώς να μεγαλώσει ένας συγγραφέας– συνεχίζει να γράφει θέατρο, να παίζονται  τα έργα της, να εκδίδονται και γι’ αυτό νιώθουμε δικαιωμένοι».

paralia_05

paralia_06

paralia_07

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρατζιώτης σημειώνει στο επίμετρο της έκδοσης: «Η γραφή της Λυδίας Ελιόγλου σε σαγηνεύει απ’ την αρχή στο άπλετο φως… σε περιτριγυρίζει με αυτονόητες σκέψεις, ή σκέψεις που τουλάχιστον εμείς θεωρούμε αυτονόητες, μέχρι να διαπιστώσουμε πολύ αργότερα ότι μάλλον υποτιμήσαμε αρκετά την αλήθεια… προφανώς, γιατί θέλουμε να εξαφανίσουμε τον πόνο! Το μυαλό μας φούσκωσε με αναλγητική ντόπα και άφθονο θαλασσινό αέρα… και πέταξε σαν γλάρος, μη έχοντας συνείδηση ποιους ανθρώπους έχουμε δίπλα μας, σε ποιον τόπο ανήκουμε… και ποιους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και ποιον ΤΟΠΟ πληγώνουμε».

paralia_08

Κάπου ένα σχέδιο γεννιέται ήδη, να τη χωρίσουν fifty-fifty, δικιά μου τόση, τόση δικιά σου. Και ούτε κουβέντα ξανά για αγάπες, αυτά ανήκουν στο παρελθόν…

paralia_09

Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-81669-9-8, Σελίδες: 48

paralia_10