YOUNG LEAR

Θεατρικό έργο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη βασισμένο στον Βασιλιά Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

lear_01

Ο Young Lear είναι ένα νέο έργο βασισμένο στη γνωστή ιστορία του βασιλιά της Βρετάνης που μοιράζει την περιουσία του στις κόρες του που δεν τον αγαπούν, μα ξέρουν να κερδίζουν, και αποκληρώνει εκείνη που τον αγαπά, αλλά δεν ξέρει πώς να του το δείξει. Στη γνωστή ιστορία του βασιλιά που ξεγελάστηκε και εκδιώχτηκε από τα ίδια του τα παιδιά. Του βασιλιά που ξεμωράθηκε και έγινε τρωτός, που αποτρελάθηκε και έγινε σοφός.

lear_02

Στον προθάλαμο της αίθουσας χειρουργικών επεμβάσεων, πέντε αδέρφια βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, καθώς ο πατέρας τους υποβάλλεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη επέμβαση. Τα λεπτά περνούν. Ύστερα από πολλές στιγμές αμηχανίας, φόβου και σιωπηρής αγωνίας, ο πρώτος γιος παίρνει τον λόγο. Αναλαμβάνει τον ρόλο του πατερά. Τα λόγια του, είναι τα λόγια του Βασιλιά Ληρ – και ξεχειλίζουν αβίαστα από το στόμα του. Οι συνομιλητές του τον υποδέχονται διστακτικά. Γιατί κάποιος να θέλει τον ρόλο του πατέρα; Σταδιακά υποκύπτουν στο παιχνίδι του και τον ακολουθούν. Τον υπονομεύουν. Τον προκαλούν.

lear_03

Είναι οι ήρωες του Βασιλιά Ληρ θεματοφύλακες των οικογενειακών δομών και συγκρούσεων; Εκπρόσωποι του καλού και του κακού; Αρχέτυπα των χαρακτήρων που επινοούμε για τους προγόνους μας και που η εκπλήρωσή τους μάς βαραίνει μια ζωή; Κι αυτοί οι φόβοι που μοιάζουν δικοί μας κι όμως δεν είναι; Μπορεί, άραγε, η γλώσσα του Σαίξπηρ να υποκαταστήσει όσα δεν λέγονται στο οικογενειακό τραπέζι; Η ποίηση να επιστρέψει όσα δεν εκπληρώθηκαν ποτέ;

lear_04

lear_05

Από την ώρα που γεννιόμαστε, κλαίμε. Επειδή φτάσαμε μόνοι σε μια τεράστια σκηνή γεμάτη με τρελούς.

lear_05b

Οι συγγραφείς, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν στο σημείωμά τους: «Η ιδέα που προτείνεται εδώ εστιάζει σε έναν Ληρ με “ανάποδη” διανομή και δυο επίπεδα αφήγησης. Όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από νέους σε ηλικία ηθοποιούς, παρά την αντίστροφη ηλικία των ρόλων. Ένα θεατρικό πείραμα που στόχο έχει τη σύνδεση της βιωματικής εμπειρίας ως μέρος της αποδοχής ενός ρόλου ερμηνείας. Η νέα ματιά πάνω στο έργο επικεντρώνεται στο ίδιο θέμα, αυτό των γενεών και της σχέσης τους με τη μνήμη και το παρελθόν, ωστόσο συμπυκνώνει όλη τη δράση εντός ενός νοσοκομειακού θαλάμου αναμονής. Εκεί παρακολουθούμε την αφήγηση δυο ιστοριών παράλληλα. Η μια ιστορία είναι η έκδηλη, η πραγματική ιστορία του Σαίξπηρ, ή τουλάχιστον μια ελεύθερη ερμηνεία της, και η άλλη ιστορία είναι η λανθάνουσα, η αφανής, η οποία ερμηνεύεται τόσο με τον λόγο όσο και με το χώρο: οι πρωταγωνιστές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και δρουν ως πέντε αδέρφια σε σχέση με το αν θα επιζήσει ή όχι ο πατέρας τους, ο οποίος χειρουργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου».

lear_06

lear_07

Το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμεί σχέδιο του Περικλή Πραβήτα.

lear_08

Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-5191-34-4, Σελίδες: 64

lear_09