LACRIMOSA / ΤΟ ΑΠΕΠΡΩΤΟ

Σχισμή για δύο πρόσωπα σε δύο πράξεις, ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη.

lacrimosa_01

Το Lacrimosa ή το απέπρωτο είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου, ένα σπαρακτικό παραμύθι, μια ιστορία αγάπης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μια αλληγορία για τους ρόλους της γυναίκας στην οικογένεια, μια ιστορία στο κατώφλι του φανταστικού, ένα υπαρξιακό δράμα και ταυτόχρονα – όπως πάντα – μια αναζήτηση για τα όρια του ίδιου του θεάτρου.

lacrimosa_02

Στο πιο ερμητικό έργο του Τριαρίδη, συναντάμε όλα τα χαρακτηριστικά που πλέον αναγνωρίζουμε ως προϋποθέσεις της δραματουργίας του: Ένα παιχνίδι ρόλων, μια αλληλουχία αποκαλύψεων και ανατροπών, ένα ταξίδι στα βάθη του ασυνειδήτου και – κυρίως – το ζήτημα της μεταβαλλόμενης ταυτότητας. Οι ήρωες των έργων του αποφασίζουν να είναι ό,τι θελήσουν (ή πιστεύουν πως είναι ό,τι θελήσουν) προσδίδοντας μιαν άλλη σημασία στην έννοια της ταυτότητας.

lacrimosa_03

lacrimosa_04

ΣΥνοψη

Στην αρχή, ήταν η Σχισμή: Ένα ζευγάρι επιτυχημένων δικηγόρων εξαφανίζεται μυστηριωδώς αφήνοντας πίσω τα εντεκάχρονα παιδιά τους και κάποιους ακατάληπτους στίχους σε ένα μωβ τετράδιο.
Έντεκα χρόνια μετά, απόψε, ο Κ και η Ρ στα εικοσιδύο τους, αποφασίζουν να υποδυθούν τους γονείς τους προκειμένου να κατανοήσουν την αλλόκοτη εξαφάνιση.
Μέσω μιας αυτοσχέδιας (ή όχι;) μυστικιστικής τελετής, φτάνουν τόσο βαθιά στον ψυχισμό των γονιών τους ώστε κάποια στιγμή παρασύρονται και γίνονται εκείνοι. Λίγο πριν εξαφανιστούν, οι γονείς αποφασίζουν να υποδυθούν τα παιδιά τους έντεκα χρόνια αργότερα.
Ένα ταξίδι, παρόμοιο με το παιχνίδι με τις ρώσικες κούκλες έχει ξεκινήσει. Και μέσα από τρομακτικές ιστορίες θυσίας, αλληλοκατηγορίες, ανάσυρση κρυμμένων επιθυμιών, ενοχές και δοκιμασίες πίστης, το Απέπρωτο θα ολοκληρωθεί.
Κι όπως έχουν πει και άλλοι, παλιότεροι: Όσα ήταν να γίνουν δεν έγιναν ποτέ – κι όσα έγιναν δεν ήταν για να γίνουν.
lacrimosa_05
Στον πρόλογο της έκδοσης, η διδάκτορας συγκριτικής λογοτεχνίας και δραματολογίας Ροζαλί Σινοπούλου, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η Lacrimosa είναι ένα κενό, είναι η Σχισμή μέσα στην οποία θα χαθεί μια ολόκληρη σειρά δώδεκα έργων, ένας τεράστιος όγκος λέξεων και νοημάτων για να έρθει η γαλήνη. Και επιθυμία, ενσυνείδητη ή μη, του συγγραφέα φαίνεται να είναι πια να μην μπορεί κανένας ριζικά άλλος (κανένας αναγνώστης ή θεατής) να την τραβήξει έξω, να τη «σώσει» έτσι απλά. Mόνη διέξοδος είναι η ανάπαυση ενθάδε, το αντίθετο της αλήθειας – η απάντηση σε όλα, στο θέατρο του Θανάση Τριαρίδη, είναι και είναι πάντα η ΑΓΑΠΗ».
lacrimosa_06
lacrimosa_07
Στο επιμετρικό της κείμενο, η φιλόλογος Γαλάτεια Βασιλειάδου επισημαίνει: «Η δραματουργία του συγγραφέα μοιάζει να είναι το αναπόσπαστο κινητό σκέλος ενός διαβήτη με άξονα το λογοτεχνικό έργο και τον Τριαρίδη να κυκλώνεται καρφωμένος στο κέντρο ενός ουροβόρου κύκλου. Ο συγγραφέας της Lacrimosa μοιάζει να είναι ένας εγωκεντρικός αυτοστοχαστικός άρχοντας που θέλει ελεγκτικά να κινεί τα νήματα του δράματος και των μαριονετών του. Δομεί το έργο σε θεμέλια εξαρχής ασταθή και διαβρωμένα, δοκιμάζει την ανοχή του κοινού, στήνει επικίνδυνα εγκεφαλικά παιχνίδια, συρρικνώνει και διαπλατύνει κατά βούληση τα πρόσωπα και τις ιστορίες, καθορίζει τη μουσική επιμέλεια και τη σκηνογραφία, κατευθύνει ακόμη και την πρόσληψη του έργου. Όμως, στην ουσία δεν είναι παρά μια Σχισμή που δακρύζει ενώ καταναλώνει τον εαυτό της».
lacrimosa_08
lacrimosa_09
Με τη σειρά της, η αρχιτέκτονας και σκηνογράφος του κινηματογράφου Ελένη Παπαγεωργίου παρατηρεί: «Η ρωγμή προκύπτει μέσα από την απόφαση ενός υποκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο καθιστώντας τον άλλο μέτοχο σε μια θεατρική πράξη. Τολμώντας εδώ μια μεταφορά της θεατρικότητας της Φεράλ –που αφορά τις πράξεις οι οποίες δημιουργούν μια ρωγμή στο πραγματικό– σε ένα αμιγώς θεατρικό έργο, στο Lacrimosa του Θανάση Τριαρίδη εντοπίζουμε τη θεατρικότητα μέσα στο καθεαυτό θεατρικό. Η ρωγμή της Φεράλ αρχίζει να προσιδιάζει στην τριαριδική σχισμή, μια σχισμή όμως που δεν αναφέρεται πλέον μόνο στο συγκεκριμένο έργο αλλά μετατρέπεται σε έννοια που διαπερνά το συνολικό έργο του συγγραφέα».
lacrimosa_10
lacrimosa_11
Ήταν μια ζωγραφιά… Είχα ζωγραφίσει δάκρυα… Τα δάκρυα της γυναίκας που χόρτασε την πείνα των ανθρώπων… Ξέρεις, είναι πολύ δύσκολο να ζωγραφίσεις δάκρυα.
lacrimosa_12
Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-5191-48-1, Σελίδες: 128
lacrimosa_13