ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΓΚΑ

Μονογραφία της Ουρανίας Αναγνώστου για το θεατρικό έργο της συγγραφέως.pegka_01

Το Θέατρο της Έλενας Πέγκα είναι ένα βιβλίο που προβαίνει σε μία κριτική παρουσίαση του συνόλου των θεατρικών έργων της συγγραφέως από το 1990 έως το 2014. Με έναν πρωτότυπο τρόπο οι  παραστάσεις των έργων παρουσιάζονται αυτόνομα και η τελική κριτική αποτιμά τη μεταξύ τους σχέση. Η κριτική της θεατρολόγου Ουρανίας Αναγνώστου αναπτύσσεται γύρω από σύγχρονους προβληματισμούς που χαρακτηρίζουν την θεματική των θεατρικών έργων. Ο τρόπος που ο σημερινός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, η σύγχρονη γυναικεία και ανδρική ταυτότητα, οι σχέσεις των δύο φύλων, οι εθνικές ταυτότητες και η λειτουργία του χρόνου και της μνήμης είναι οι κεντρικοί άξονες της κριτικής.

pegka_02

Η Κάπα Εκδοτική με το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινά μια νέα σειρά κριτικής σκέψης και επιζητά να διευρύνει τον διάλογο στα ζητούμενα της θεατρικής γραφής, να μιλήσει για μία σύγχρονη, εν ζωή, συγγραφέα, για μια δραματουργία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα παρόμοια εγχειρήματα.

pegka_03

pegka_04

pegka_05

pegka_06

Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Γιώργος Π. Πεφάνης. Μεταξύ άλλων, σημειώνει στο σημείωμά του που τιτλοφορείται Αν-άρμοστες συμπεριφορές: «Η Ουρανία Αναγνώστου (και τώρα που γράφω το όνομά της σκέπτομαι ότι θα ταίριαζε πολύ στο ονοματολόγιο της Πέγκα) διαισθανόμενη και αυτή, όπως πιστεύω, τις αδιόρατες πόρτες, δεν θέλει να τις προδώσει, ούτε, ευτυχώς, να τις σφραγίσει, αλλά παραδίδει ένα κείμενο σεμνό, λιτό, ευθύβολο ως προς τους στόχους που εξαρχής θέτει. Μια γραφή που συνοδεύει την αρχική γραφή, μια αφήγηση διακριτική που αφήνει τους αρμούς της πόρτας χαλαρούς και τις πόρτες ουσιαστικά ανάρμοστες, για να επιτρέψει στον αναγνώστη να ακολουθήσει μόνος του, χωρίς επιτακτικούς οδοδείκτες, την πορεία μιας δραματουργίας που βρίσκεται in medias res».

pegka_07

pegka_08

pegka_09

pegka_10

pegka_11

pegka_12

Η Έλενα Πέγκα είναι βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών για τα διηγήματά της (Βραβείο Ουράνη 2012) και το διήγημα της Το Άβατον εκπροσωπεί την Ελλάδα στην συλλογή Best European Fiction 2016 (Dalkey Archive Press, U.S.). Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στο Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Ελληνικό Φεστιβάλ, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, στους Δελφούς και αλλού. Κείμενά της θεατρικά και πεζά έχουν μεταφραστεί στα ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φρανκφούρτη, στη Λισσαβόνα, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία. Επίσης έγραψε το σενάριο για την βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη Το μόνον της ζωής του ταξίδειον.

pegka_13

pegka_14

pegka_15

pegka_16

Η Έλενα Πέγκα είναι μια δραστήρια σύγχρονη συγγραφέας και σκηνοθέτις που η ματιά της αποκαλύπτει τους φόβους και τον συντηρητισμό που ταλανίζουν την ζωή αλλά και την στάση των ανθρώπων μέσα σε ευαίσθητα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Η γραφή της αντλεί την ιδιαιτερότητα της από τον τρόπο που προσεγγίζει τον άμεσο, απτό κόσμο, από τις αποστάσεις που κρατά κατά την προσέγγιση αυτή και από το πώς τα πρόσωπα και τα σώματα τους τον αποδέχονται και τον αποδίδουν. Πρόσωπα και σώματα μάς αποκαλύπτονται στα έργα της σε διάφορους χώρους, στάσεις, σχέσεις, χρόνους, σε μια πραγματικότητα που είναι ανελέητη και γοητευτική. Τα πρόσωπα στα έργα της δίνουν ή παίρνουν αγάπη, υποκύπτουν σε μορφές βίας την οποία τελικά καταφέρνουν να υπερβούν ή στοχάζονται τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Και σχεδόν πάντα έχουν επιθυμία, λαχτάρα, περιέργεια.

pegka_17

pegka_18

pegka_19

Σχήμα: 17 εκ Χ 24 εκ, ISBN: 978-618-5191-35-1, Σελίδες: 196

pegka_20