Ο ΚΑΤΩ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

Θεατρικό έργο του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη.

Vintiadis_01

Το πρωτότυπο θεατρικό έργο του Μηνά Βιντιάδη Ο Κάτω Παρθενώνας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κατά τη χειμερινή περίοδο 2015-2016, σε σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου και κυκλοφόρησε σε βιβλίο από την Κάπα Εκδοτική τον Μάιο του 2016 με πρόλογο από την Κλεοπάτρα Λυμπέρη.

Vintiadis_02

Ο Κάτω Παρθενώνας με τα λόγια του συγγραφέα: «Η Ελλάδα της κρίσης είναι η Ελλάδα του χτες και του αύριο; Η πατρίδα μας; Αυτή που ξέρουμε, που αγαπάμε και αναθεματίζουμε την ίδια στιγμή; Η ίδια είναι. Μόνο οι άνθρωποι αλλάζουν. Όχι αυτοί που γράφουν την ιστορία, μα αυτοί που είναι η ιστορία. Δυο απ’ αυτούς τους ανθρώπους συναντιούνται ένα απόγευμα. Τυχαία; Αδιάφορο. Ποια είναι η αφορμή; Ούτε αυτό μετράει. Σημασία έχει ότι για μερικές ώρες βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο, σε μια μονομαχία του παράλογου με τη λογική. Αν υπάρχει παράλογο κι αν ξέρουμε τι είναι λογική… Ο ένας είναι ο Χρηματιστής  κι ο άλλος ο Άστεγος. Ένας γιάπις κι ένας κλοσάρ, ή, πιο σωστά (και πιο ελληνικά…), ο ένας είναι ο “Νεόπτωχος” κι ο άλλος ο “Νεοάστεγος”. Ανάμεσά τους ένας τοίχος, διάφανος σαν καθρέφτης. Ένα μυστικό και μια αλήθεια. Η πραγματικότητα και η φαντασία. Ποιος είσαι εσύ; Ποιος είμαι εγώ; Ποιοι είμαστε “εμείς” και ποιοι οι “άλλοι”; Όταν πέσει η αυλαία θα ξέρουμε την απάντηση…».

Vintiadis_03

Vintiadis_04

Vintiadis_05

Με δένεις, με φιμώνεις, παίρνεις το μαχαίρι, κλείνεις τα μάτια, μου δίνεις δυο-τρεις, τσεπώνεις τα πενήντα χιλιάρικα, ανοίγεις την πόρτα και φεύγεις. Μπήκες φτωχός, βγαίνεις πλούσιος! Τέλος συζήτησης.

Vintiadis_06

Σχήμα: 17 εκ Χ 21 εκ, ISBN: 978-618-5191-26-9, Σελίδες: 64

Vintiadis_07